Tentang MENDAKI

Ditubuh pada 10 Oktober 1982, Yayasan MENDAKI (Majlis Pembangunan Masyarakat Melayu/Islam Singapura) adalah Kumpulan Bantu Diri perintis di Singapura. Program-program dianjurkan MENDAKI membantu pelajar-pelajar dengan pembelajaran mereka supaya prestasi pendidikan masyarakat Melayu/Islam dipertingkatkan dan, juga kecekalan dan kebolehsuaian mereka dapat diteguhkan.   MENDAKI juga mempunyai tiga haluan strategik berdasarkan tiga tunggak – Siap Sedia Ke Sekolah (School Ready), Meningkat Prestasi di Sekolah (Perform in School) dan Siap Sedia Untuk Masa Depan (Future Ready).

Siap Sedia Ke Sekolah menekankan kepentingan membina pengasasan bagi kanak-kanak pra-sekolah untuk memastikan mereka sedia untuk sekolah. Di hujung spektrum, program-program di bawah tunggak Siap Sedia Untuk Masa Depan memberi lebih perhatian kepada pembelajaran sepanjang hayat dan memudahkan pemupukan kecekapan dan pemerolehan kemahiran buat bakat masa hadapan. Program-program di bawah tunggak Meningkat Prestasi di Sekolah pula, yang merupakan program asas MENDAKI sejak ditubuhkan, lebih bertumpuan kepada sokongan holistik lama pembelajaran seorang anak.

MENDAKI bekerja dengan pertubuhan kerajaan, sekolah, masjid dan organisasi Melayu/Islam, kelab masyarakat, pusat perkhidmatan keluarga dan pelajar bagi mencapai visi dan misinya.